Burak Çalışkan

Bulut Yedekleme

  • 9 sene önce, Burak Çalışkan tarafından yazılmıştır.
  • Bulut Yedekleme için yorumlar kapalı
  • Genel

Bulut yedekleme sistemi özellikle şirketlerin kritik verilerini buluta yedeklemek üzere geliştirilmiş bir sistemdir. Şirketlerin önemli veri dosyalarını bireysel müdahaleye gerek kalmadan günlük olarak hatta saat bazında buluta yedekler.

Kritik şirket verilerini silinmeye, bozulmaya ve kaybolmaya karşı korumak isteyen ve kendi içlerinde yedekleme donanımı yatırımı yapmak istemeyen şirketler için güvenilir ve ekonomik yedekleme çözümüdür.

bulut yedekleme sistemi ile hem şirket içi hem şirket dışı internet bağlantısı olan her yerden tüm bilgisayar ve sunucularınızın otomatik olarak yedeklenmesini sağlayabilirsiniz. Felaket durumunda yedeklenmiş verilerinize internet üzerinden herhangi bir yerden güvenle erişebilir ve bilgilerinizi kurtarabilirsiniz.

Desteklenen İşletim Sistemleri: Microsoft Windows Server 2003, Windows Server 2008, Windows Server 2012,WindowsXP, Windows 7, Windows 8,Windows 8.1, Windows 10 şuan için test aşamasındadır.

Desteklenen Yazılımlar: Microsoft Windows tabanlı bilgisayarlar ve sunucular üzerinde faaliyet gösteren tüm yazılım / programlar.

Örneklemek gerekirse: Microsoft Office uygulamaları Excel, Word, Outlook, PowerPoint vb. MS SQL veritabanı, MySQLveritabanları vb. Ticari yazılımlar / Muhasebe Programları: Logo LKS, Logo GO Plus, Logo Tiger, Netsis, Mikro, Eta, Orka,AkınSoft, Sentez Yazılım, Zirve Yazılım, ERP uygulamaları vb.AutoCad, SolidWorks, Catia ve benzeri çizim tasarım programları.

Bulut Yedekleme Nedir ?

Bulut yedekleme nedir ?

Bulut yedekleme özetle bilgisayar ve sunucularda var olan veri dosyalarının internet üzerinden uzak sunuculara depolanmasıdır. Daha fazla bilgi için “İnternet üzerinden yedekleme”, “Uzaktan yedekleme” konularını araştırmanızı öneririz.
Nasıl Çalışır ?
Nasıl Çalışır ?

Sunucu ve Bilgisayarlara yüklenen yazılım vasıtasıyla Bulut Yedekleme Sistemi ile bağlantı kurulur, bilgisayar ve sunucularınız uzaktan yedeklenir. Yedeği alınacak dizinler / klasörler belirlendikten sonra belirtilen hedeflerdeki tüm veri dosyaları şifrelenerek Bulut sunucularına transfer edilmek suretiyle çalışır.

Belirtilen klasörlerdeki tüm veri dosyalarını yedekleyebileceğiniz gibi sadece kritik öneme sahip dosya uzantılarını belirtmek suretiyle de yedekleme yapılabilir. Üstelik yedeklerinizin alınması sırasında programlarınızı kapatmanız gerekmez. Siz işinizi yaparken çalışmanızı kesintiye uğratmadan arka planda otomatik olarak yedeklerinizi alır.

Dosyalarınızın bozulması, silinmesi, çalınması ve benzeri sebeplerle kaybolması durumunda veri dosyalarınızı kurtarmak çok kolaydır. İnternet bağlantısı olan herhangi bir yerden ve herhangi bir bilgisayardan kullanıcı adınız ve şifrenizle Bulut Sistemine giriş yaparak verilerinize çok kolay ve güvenle erişebilir, dosyalarınızı kurtarabilirsiniz.
Avantajları nelerdir?
Şirket içi yedekleme donanımı yatırımı gerektirmez
Maliyet avantajı sağlar
Yedekleme süreçleriyle bir personelin meşgul olması gerekmez, sistem otomatik çalışır takip etmek gerekmez
Şirket içi dosya yedeklerinizi alabileceğiniz gibi uzak lokasyonlarda mevcut olan bilgisayarlarınızı da yedekler
Başarılı veya
başarısız tüm yedekleme işlemlerini raporlar, mail ile yedekleme durumlarından haberdar olmanızı sağlar
Yedek klasörlere dosyalara internet bağlantısı olan her yerden güvenle ulaşmanızı sağlar
Şirketinizdeki verilerin çalınması, zarar görmesi ve kaybolması risklerine karşı verileriniz uzak sunucularda yedeklenir.
Bulut Yedekleme mi, Buluta Depolama mı?

Bulut Yedeklememi Bulut Depolama mı?

Bilindiği üzere hali hazırda belirli alana kadar ücretsiz bulut depolama hizmeti veren Google Drive, DropBox, Yandex Disk, OneDrivegibi bulut servisleri mevcuttur. Bu ve benzeri bulut depolama servisleri kurumsal yedeklemeden ziyade kişisel verilerin depolanması hizmetini vermektedirler.

Resimleriniz Word, Excel gibi ofis uygulamalarına ait dosyalarınızı kendi bulut sunucuları ile senkronize ederler ancak şirketlerin ihtiyacı olan kurumsal yedekleme hizmeti sunmazlar.

Aynı zamanda verilerin bulut servisleri ile eşleşmesi için tek bir yol belirlemenize olanak verirler.Halbuki şirketlerin verileri tek bilgisayarda ve farklı farklı yerlerde olabildiği gibi birden fazla bilgisayar / sunucu üzerinde ve farklı lokasyonlarda olabilmektedir. Ticari faaliyet gösteren hemen hemen tüm şirketlerin SQL veritabanı temelli Netsis, Mikro, Logo, Eta, Orka vb. muhasebe uygulamaları vardır. Adı geçen bu bulut depolama servisleri SQL verilerinizi yedeklemezler, Outlook gibi mail, takvim ve kişi bilgilerini saklayan programların yedeğini almazlar.

şirketler için asıl kritik öneme sahip olan verilerin yedeklenmesi için geliştirilmiştir. bulut yedekleme servisi ile Excel, Word, Pdf dosyaları ve benzeri tüm önemli dosyalarınızı yedeklemenin yanında, muhasebe programlarına ait SQL veri dosyalarını, Outlook, Thunderbird gibi programlarda saklanan mailler, Autocad, SolidWorks türevi çizim ve tasarım programlarına aitveriler gibi şirketiniz için önemi çok yüksek olan tüm kritik verileriniz, bilgisayarlarınız çalışır durumdayken arka planda otomatik olarak yedeklenir.

Adı geçen bulut depolama servislerinin bu yazıyı hazırladığımızda SQL, Outlook gibi uygulamaların yedeklenmesine yönelik ücretsiz hizmetleri ve birden fazla lokasyondan buluta veri yükleme hizmetleri yoktu ilerleyen zamanlarda ilave edebilirler. Burada amaç bu hizmetleri vermekte olan Markaların hizmetlerini küçümsemek değil mevcut şartlarda aradaki farkı açıklamaktır.
Buluta Yedekleme Güvenli mi?
Buluta Yedekleme Güvenli mi ?

yedeklenen verilerinizin güvenliğini sağlamak üzere AES256 şifreleme sistemi ile veri dosyalarınız bilgisayarınızda şifrelendikten sonra bulut yedekleme sunucularımıza transfer edilir. Bulut sunucularımız üzerindeki diskler ve dosya sistemi keza yüksek güvenlik sunan şifreleme sistemleri ile koruma altına alınmıştır.

İnternet üzerinden bulut yedekleme sunucularımıza gelebilecek saldırılar, tehditleri önlemek üzere gelişmiş Firewall / Güvenlik Duvarları ile koruma sağlanmıştır. Kriptolu disk ve kriptolu dosya sistemi üzerinde saklanan sisteme giriş şifreleriniz veritabanımızda yine yüksek güvenlikli şifreleme sistemi ile şifrelenerek saklanmaktadır.

Özetle Sisteme giriş şifrenizi kimseyle paylaşmadığınız sürece, şifrenizi emin olmadığınız bilgisayarlarda kullanmadığınız sürece güvende olursunuz.

Bulut yedekleme sunucularımızda şifrenizi koruduğunuz sürece kimse kimsenin bilgilerine ulaşamaz.
Yedeklenen verileriniz bulut sunucularımıza bilgisayarınızda olduğu gibi bire bir yedeklenir.

Dosyanız bozuk ise olduğu gibi, virüslü ise yine olduğu gibi yedeklenmektedir.

virüs kontrol ve virüs temizleme hizmeti vermez. Bulut Yedekleme Sunucularımız üzerinde başka kullanıcıların olabilecek virüslü dosyaları ne kendi temiz dosyalarına yayılır nede başka kullanıcı dosyalarına bulaşmaz ancak dosya virüslü olarak yedeklendiyse olduğu gibi saklanır. Bahsettiğimiz durumlar için %100 garanti veririz.

Buluta veri yedeklemenin %100 güvenli olduğuna dair kimse taahhüt veremez bizde veremeyiz ancak %99.9 güvenlik taahhüdünde bulunabiliriz.

Şunu unutmamak gerekir ki şirketinizdeki bilgisayar ve sunucularınızda saklanan verileriniz de %100 güvende değildirler. İnternet bağlantısının olduğu her yerde mutlaka risk vardır.
Bulut Yedeklemeyi Kimler Tercih Etmeli?
Bulut Yedeklemeyi Kimler Tercih Etmeli ?

bulut yedekleme sistemi şirketlerin veri güvenliği hedef almakla birlikte bilgisayarlarında kritik öneme sahip verileri olan ve bu verilerini korumak isteyen herkes kullanabilir.

Bulut yedekleme özellikle şirket dışında önemli bilgiler içeren bilgisayarın yedeklenmesi ve korunması için büyük kolaylık sağlar. Çoğu şirkette sabit bilgisayarlar ve çalışanlar olduğu gibi iş gereği şirket dışında çalışmak zorunda olan kişiler de vardır.

Şantiye bilgisayarları, satış ve pazarlama elemanları, sahada müşterilerine hizmet vermekte olan mobil personeller bunlara örnek olarak verilebilir.

Bu çalışanların yanlarında taşıdıkları Laptop / Notebook türevi mobil bilgisayarlarında şirkete ait önemli kritik veriler bulunabilmektedir. online veri yedekleme sistemi şirketlere ait verilerin korunması için uzaktan güvenli yedekleme hizmeti sunar.

Önemli bilgileriniz çalınmaya, silinmeye karşı korunur.

Kendi yedekleme çözümümüz var, buluta yedekleme neden gerekli?

Dahili yedekleme sistemi olan şirketler ekstra güvenlik için online veri yedekleme sistemini tercih edebilirler.

Çoğu şirkette yedek veriler bilgisayara bağlı harici diskler, usb bellek gibi depolama birimlerinde saklandığı gibi daha ileri düzeyde yedekleme tedbiri alan şirketlerde NAS üniteleri genellikle sunucu ile aynı kabin içerisinde bulunurlar.

Anlaşılacağı üzere olası yangın, hırsızlık, yüksek elektrik voltajı gibi risklerin gerçekleşmesi durumunda bilgisayar üzerindeki verilerle birlikte NAS üzerindeki veriler, harici disk üzerindeki veriler de kaybolacaktır.

Dahili yedekleme sistemleri sürekli takip ve kontrol edilmesi gereken çözümlerdir. Yedekleme işlemlerinin takibi için belirli düzey teknik bilgiye sahip personel barındırmak gerekir.

Zaman zaman yaşanan bir soruna örnek vermek gerekirse; Yedekleme süreçlerini takip edecek teknik elemanların ihmali veya kasıtlı olarak şirket bilgilerine zarar vermesi durumlarını da göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

çevrim içi veri yedekleme sistemi ile anlatmaya çalıştığımız sorunlara, veri kayıplarına karşı güvende olursunuz.
Buluta Yedekleme İnterneti Yavaşlatır mı?
bulut yedekleme sistemi uzaktaki bilgisayarların verilerini yedekleme işlevini internet üzerinden gerçekleştirir, dolayısıyla yedekleme sırasında internet bağlantınızın Dosya Yükleme ( Upload ) hızını kullanır.

Veri dosyalarınızı geri yükleme / kurtarma sırasında ise internet bağlantınızın dosya indirme ( Download ) hızını kullanır. Yedekleme sırasında internet hızının tamamını kullanabileceğiniz gibi dilerseniz internet hızınızda yavaşlama sorununu engellemek için dosya yükleme hızını sınırlayabilirsiniz.

Buluta yedekleme işleminde yükleme hızını belirlemek sizin kontrolünüzdedir. Uygun internet hız değerini girerek yedekleme sırasında internetinizin yavaşlamasını engelleyebilirsiniz. İnternet hız değerini düşürmek yedeklerinizin daha uzun sürede alınması anlamına gelir.

ilk tam ( Full Backup ) yedekleme sonrasında internet bağlantınıza yük bindirmemek ve süratli yedeklemeyi mümkün kılmak için gelişmiş teknolojilerle donatılmıştır. Bunlardan en önemlisi artımlı ( Incremental ) yedekleme işlevini veri bloğu seviyesinde yapmasıdır.

“BlockDifferencesBackup” olarak bilinen bu teknoloji sayesinde değişime uğramış / güncellenmiş veri dosyalarınız komple yedeklenmek yerine veri dosyası içerisinde sadece değişen veri blok farklılıkları yedeklenir. Veri blok farklarını yedekleme özelliği sayesinde bulut sunucularımıza yedeklenecek olan veri boyutu minimize edilmiş olur ve internet hızınıza çok daha az yük biner.

Veri tekilleştirme ( De Duplication ) teknolojisi kullanmayan bulut yedekleme servisleri yedekleme sırasında internetinizi ağırlaştırır. veri tekilleştirme özelliği ile bilgisayarınızda veya bilgisayarlarınızda içeriği bire bir aynı olan dosyalarınızı tekilleştirmek suretiyle internet hızınızı yavaşlatmamak için üstün teknolojilerle donatılmıştır.

bulut yedekleme sisteminden yararlanmak için dilediğiniz internet bağlantı türünü tercih edebilirsiniz. Fiber internet, Metro Ethernet, ADSL, VDSL, 3G / 4G vb. tüm internet bağlantı şekillerinde bulut yedekleme hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Kısa sürede yüksek boyutlu veri yedeklemek için yüksek hızlı internet bağlantı türlerini tercih etmenizi öneririz.