Office 365
- 8 sene önce, Burak Çalışkan tarafından yazılmıştır.
- Office 365 için yorumlar kapalı
- Windows
Office 365 Microsoft’un bir grup yazılım ve hizmet aboneliği için kullandığı marka adıdır; Birlikte yaratıcılık yazılımı ve ilgili hizmetleri abonelere sunmaktadır. Tüketiciler için bu hizmet, Windows ve macOS’ta Microsoft Office uygulamalarının kullanılmasına izin veriyor, Microsoft’un bulut depolama hizmeti OneDrive’da depolama alanı sağlıyor ve ayda 60 Skype dakikası hibe ediyor.
Ticari kullanıcılar için Office 365, Microsoft Exchange Server, Business Server için Skype, SharePoint ve Office Online’nin barındırılan sürümleri, Yammer ile entegrasyon ve Microsoft Office yazılımına erişim yoluyla e-posta ve sosyal ağ hizmetleri sağlayan planlar sunar.
Ekim 2010’da başlayan bir beta testinden sonra Microsoft, orijinal olarak kurumsal kullanıcıları hedefleyen Microsoft Business Productivity Online Suite’in (MSBPOS) devamı olan Office 365’i 28 Haziran 2011’de başlattı.[6] Microsoft, Microsoft Office 2013’ün piyasaya sürülmesiyle farklı işyeri türlerini hedefleyen yeni planlar eklemek üzere Office 365’i genişletti; Office masaüstü yazılımını abonelik temelinde kullanmak isteyen genel tüketicileri hedef alan yeni planlar ile birlikte yuvarlanan sürüm modeline de vurgu yapıldı.
Tarihi
Microsoft ilk olarak Ekim 2010’da Office 365’i duyurdu; Çeşitli organizasyonlardaki özel bir beta sürümünden başlayarak, Nisan 2011’de bir genel beta sürümüne ve genel kullanıma 28 Haziran 2011’de erişime açılmıştır. Google Apps benzer hizmetlerinden gelen artan rekabet karşısında Microsoft, Office 365 platformunu Exchange Server’ı (e-posta için), SharePoint’i (dahili sosyal ağlar, işbirliği ve genel bir web sitesi için) ve Lync’i (iletişim, VoIP ve konferans için) içeren mevcut çevrimiçi hizmetlerini (Business Productivity Online Suite gibi) “her zaman güncel bir bulut servisine bir araya getirmek” üzere tasarladı.[10] Başlangıçta küçük iş ve işletmeler için planlar başlatıldı; Küçük işletme planında Exchange e-postası, SharePoint Online, Lync Online, SharePoint üzerinden web barındırma ve Office Web Uygulamaları (Office Online) sunuldu. Kurumsal plan ayrıca Office 2010 Professional Plus yazılımı ve 24/7 telefon desteği için kullanıcı başına lisans ekledi.[12] Hizmetin resmi olarak piyasaya sürülmesinin ardından, Business Productivity Online Suite müşterilerine BPOS’tan Office 365 platformuna geçiş planlamaları ve gerçekleştirmeleri için 12 ay verildi.
Office 2013’ün piyasaya sürülmesiyle birlikte, 27 Şubat 2013 tarihinde Office 365 platformunun güncellenmiş bir sürümü piyasaya çıktı. Sunucu bileşenleri ilgili 2013 sürümlerine güncellendi ve Microsoft, Office 365 hizmetini Small Business Premium, Midsize Premium ve Pro Plus gibi yeni planlarla genişletti.[14] Ev kullanıcılarını hedefleyen yeni Office 365 Home Premium planı da tanıtıldı; Yeni plan, genişleyen OneDrive depolama alanı ve aylık 60 dakika Skype aramaları ile birlikte, beş bilgisayara kadar Office 2013 paketine erişimi sağlıyor. Plan, genel tüketicilere, özellikle birden fazla bilgisayara Office yüklemek isteyenlere yöneliktir. Ortaöğretim sonrası eğitim alan kullanıcılara yönelik bir üniversite planı da sunuldu. Bu yeni tekliflerle Microsoft, ön ödemeli Office 365 aboneliklerini perakende satış mağazalarında Office 2013’ün normal, aboneliğe dayalı olmayan sürümleri ile birlikte sunmaya başlamıştır; buna karşın, yalnızca bir bilgisayarda kullanım için lisanslanmıştır.
Microsoft, 19 Mart 2013’te Office 365 için Yammer’in (2012’de satın alınmışdır) kurumsal sosyal paylaşım platformu ile entegrasyon planlarını ayrıntılı olarak açıkladı: iki hizmet arasında tek bir oturum açma kullanma yeteneği, paylaşılan özet akışı ve belge toplaması ve SharePoint haber akışını ve sosyal işlevselliğini Yammer ile tamamen değiştirme becerisi vardır. Bir Office 365 portalından bir Yammer ağına bir bağlantı sağlama olanağı, Haziran 2013’te ise, Temmuz 2013’te tanıtılan daha ağır entegrasyon (SharePoint için bir Yammer uygulaması ve tek oturum açma gibi) kullanıma sunuldu.
Microsoft, 8 Temmuz 2013’te, Office 365 için iş zekası ve kendi kendine hizmet veri madenciliği araçlarından oluşan ve yılın ilerleyen günlerinde piyasaya sunulacak olan Power BI’yi açıkladı. Power BI öncelikle Excel’e dahil edilir; bu sayede kullanıcılar, Kamu ve Özel verileri kullanarak elektronik tablolar ve grafikler oluşturmak için Power Query aracını kullanabilir, daha önce GeoFlow olarak da bilinen bir beta eklentisi olan Güç Haritası aracını kullanarak Bing Haritalarıyla coğrafi görselleştirme gerçekleştirir. Kullanıcılar ayrıca raporlara erişebilir, yayınlayabilir ve verilere ilişkin doğal dil sorguları gerçekleştirebilirler. Microsoft, belli pazarlar için sınırlı bir süre sunduğu gibi (ancak ABD hariç tutulduğunda), Office 365 Home Premium veya University aboneliğini 28 Eylül 2013 tarihinden önce satın alanların ücretsiz bir yıllık Xbox Live Gold aboneliği alacaklarını açıkladı. Mart 2014’te Microsoft, “Home Premium” planını “Ev” olarak yeniden adlandıracağını ve tek kullanıcılar için yeni bir “Kişisel” plan ekleyeceğini açıkladı; Bu yeni seçenekler resmi olarak 15 Nisan 2014’te başlatıldı. Haziran 2014’te, Office 365 abonelerine sunulan OneDrive depolama alanı miktarı 20 GB’dan 1 terabayt’a yükseltildi. Microsoft, 27 Ekim 2014’te, Office 365 abonelerinin “sınırsız” OneDrive depolama alanı alacaklarını açıkladı. Kötüye kullanılması ve Microsoft tarafından uygulanan depolama seçeneklerinde genel bir azalma olması nedeniyle, 1 TB’lik başlık Kasım 2015’te eski durumuna getirildi.
Haziran 2016’da Microsoft Planner’ı genel yayın için hazır hale getirdi. Trello ve diğer çevik takım işbirliği bulut servislerine rakip olarak kabul edilir.
Özellikler
Office 365 hizmeti, bir dizi ürün ve hizmetten oluşur. Office 365’in tüm bileşenleri bir çevrimiçi portal vasıtasıyla yönetilebilir ve yapılandırılabilir; Kullanıcılar manuel olarak eklenebilir, bir CSV dosyasından içe aktarılabilir veya Office 365, Active Directory Federasyon Hizmetleri’ni kullanarak bir yerel Active Directory ile tek oturum açma için kurulabilir.
Outlook
Ana madde: Outlook Web
İş ve kurumsal Office 365 aboneliklerine eklenen e-posta hizmeti, görev yönetimi, takvim uygulaması ve kişiler yöneticisi, web markası üzerindeki Outlook kapsamındadır. Outlook Posta, Outlook Takvim, Outlook Kişileri ve Outlook Görevleri içerir. Microsoft, Office 365 ile “Clutter” adlı bir e-posta özelliğini kullanıma sundu. Clutter, e-postaların ilgi ve önemi konusunda kullanıcı tercihlerini hatırlıyor. Kullanıcı belirli bir konuyla ilgili e-postaları yoksaymaya devam ederse, e-posta konularıyla ilgili davranış kalıbını analiz eder. “Clutter”, bu e-postaları Outlook’ta aynı ada sahip bir klasöre taşır. Kullanıcılar, Office 365 portalında oturum açarak bu özelliğin etkinliğini / devre dışı kalmasını yönetebilir
Barındırılan hizmetler
Office 365 için kurumsal ve işletme odaklı planlar Exchange, Business for Skype, SharePoint ve tarayıcı tabanlı Office Web Apps paketi gibi Office tabanlı sunucu platformlarının bulut tabanlı sürümlerine bir hizmet temelinde erişimi sağlar.[25] SharePoint’in OneDrive for Business işlevselliğiyle (resmi olarak SharePoint MySites ve SkyDrive Pro olarak bilinir ve tüketici odaklı OneDrive hizmetinden farklıdır) her kullanıcı 15 GB’lık çevrimiçi depolama alanına sahiptir.[26] Microsoft’un kurumsal yazılımı yerine, Office 365 için Home’nin planları, Microsoft’a ait Skype VoIP hizmetinde ayda 60 dakikalık telefon görüşmelerinin yanı sıra, her bir kullanıcı için 1 terabyte’lık OneDrive depolama alanı ve Microsoft’a ait tüketici düzeyinde çevrimiçi hizmetler için prim geliştirmeleri içermektedir.
Ofis uygulamaları
Windows Internet Explorer 9’da sabitleştirilmiş bir site olarak görüntülenen Live @ edu hizmetinin bir parçası olan Microsoft Outlook Web App
Office 365 için bazı planlar, abonelik dönemi için hem Windows (Microsoft Office 2016) hem de OS X (Office for Mac 2016) için Office masaüstü uygulamalarının mevcut sürümlerine erişim de içerir.Windows’daki Office 2016’da, dosyalar arka planda akış halinde iken kullanıcıların uygulamaları neredeyse anında kullanmaya başlamasını sağlayan bir “Tıkıyla Çalıştır” sistemi kullanılarak yüklenir. Yazılımın güncelleştirmeleri otomatik olarak yüklenir, hem güvenlik güncelleştirmelerini, hem de büyük yeni Office sürümlerini kapsar. Bir Office 365 aboneliği geçerse, uygulamalar düzenleme işlevinin devre dışı bırakıldığı salt okunur bir mod girer. Yeni bir abonelik satın alındığında ve etkinleştirildiğinde tam işlevler geri yüklenir.
Android ve iOS cihazları (hem akıllı telefonlar hem de tablet bilgisayarlar dahil) için Microsoft Office Mobile uygulamalarına erişim başlangıçta Office 365 aboneleri ile sınırlıydı, ancak temel düzenleme ve doküman oluşturma o zamandan beri kişisel kullanım için ücretsiz hale getirildi.[30] Bununla birlikte, Office 365’ten bazı gelişmiş düzenleme özelliklerinin kilidini açmak, uygulamaların ekranları 10.1 inçten daha büyük olan aygıtlarda kullanmak veya uygulamaların iş için kullanılması için kullanılması gerekir. Outlook Grupları ve OneDrive Grupları ayrıca Windows 10 Mobile’de bir uygulama olarak sunuldu.
Güncellemeler
Office 365 platformu, yuvarlanan bir serbest bırakma modeli kullanır. Hizmetin online bileşenleri güncelleştirmeleri, çeyrekte bir kez sağlanmaktadır. Sunucuda, sunucu bileşenlerinin 2010 sürümleri Office 365 ile kullanıldı. Bu hizmetler Şubat 2013’te piyasaya sürüldüğünde otomatik olarak Microsoft Office 2013 muadillerine yükseltildi. Kurum bölümü başkanı Kurt DelBene, Office 2013’ün piyasaya sürülmesiyle, Office masaüstü yazılımına yönelik küçük ve artımlı güncellemelerin tüm Office 365 kullanıcılarına benzer şekilde periyodik olarak akış sistemi vasıtasıyla sağlanacağını belirtti.Microsoft, Microsoft Office 2016’yı Eylül 2015’te kullanıma sunmaya başladı.
Office 365 Eğitim
Office 365 Eğitim (önceki isimleri Eğitim için Office 365 ve Microsoft Live@edu eğitim ihtiyaçları için tasarlanmış ücretsiz bir barındırılan Microsoft hizmetleri ve uygulamaları paketidir.
Program, eğitim kurumlarına bir dizi barındırılan işbirliği hizmetleri, iletişim araçları ve mobil, masaüstü ve web tabanlı uygulamalar ile veri depolama yetenekleri sunar. Paket, Microsoft Office Live Çalışma Alanı, Windows Live SkyDrive, Windows Live Spaces, Microsoft SharedView Beta, Microsoft Outlook Live, Windows Live Messenger ve Windows Live Uyarıları dahil olmak üzere Microsoft uygulamaları içerir.
Suite, Microsoft Eğitim Çözümlerinin bir parçasıdır. Microsoft Live ID ile öğrenci oturum açabilir ve Outlook Live, Windows Live Messenger, Windows Live Spaces, Windows Live SkyDrive, Windows Live Mobile ve diğerleri gibi birden fazla Microsoft uygulamasına erişebilir. Üniversiteler, kolejler ve okullar, ücretsiz kayıt işlemi yoluyla programa kayıt olabilirler.[39] 2012’de Live @ edu, Microsoft Office 365 hizmetinin şemsiyesi altına taşındı. Live @ edu hizmetiyle ilgili soru soran eski Outlook Live Answers portalı 17 Aralık 2012’de kullanımdan kaldırılmıştır.[40] Geçişin Eylül 2013’e kadar tamamlanması amaçlanmıştır.
Güvenlik
Aralık 2011’de Microsoft, Office 365 platformunun ISO / IEC 27001 güvenlik standartlarına, Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi’ne (model maddelerin imzalanması yoluyla) ve Birleşik Devletler’deki sağlık bakım ortamları için Sağlık Sigortası Taşınabilirliği ve Hesap Verebilirlik Yasasına uyumlu olduğunu bildirdi. Aynı zamanda, Microsoft, hizmetin gizlilik politikaları ve güvenlik uygulamaları hakkında daha fazla bilgi içeren yeni bir “Güvenlik Merkezi” portalı da açtı. Mayıs 2012’de Microsoft, Office 365’in Federal Bilgi Güvenliği Yönetim Yasası’na (Federal Information Security Management Act) uyumlu olduğunu ilan etti: Yasaya uymak, şimdi Office 365’in ABD hükümet kurumları tarafından kullanılmasına izin verecekti. Avrupa veri koruma standartlarına uyduğunu iddia ederken ve mevcut Safe Harbor sözleşmelerine rağmen Microsoft, Avrupa sunucularında depolanan verileri ABD Yeterlilik Yasası uyarınca ABD makamlarına teslim etmekten kaçınmayacağını itiraf etti.[43] Birkaç gün boyunca, Lync anlık ileti hizmeti ve Exchange e-posta hizmetinin 23 Haziran 2014’te olduğu gibi bir bulut bilgi işlem hizmeti olan hizmet kesintileri olabilirdi.
Planlar
Office 365, farklı fiyat noktalarında farklı özellik setleri sunarak farklı ihtiyaçlara ve pazar bölümlerine yönelik farklı abonelik planlarında mevcuttur. Bunlar arasında şunlar bulunur:
Kişisel:Tek bir bilgisayarda (PC veya Mac) ev / ticari olmayan kullanım için Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, Microsoft OneNote, Microsoft Outlook, Microsoft Publisher & Microsoft Access’e erişimi içerir. Artı bir tabletteki (Android, iOS veya Windows RT tam Windows bilgisayar sayılır) premium özelliklere erişebilir. Buna ek olarak, 1 TB ek OneDrive depolama alanı ve ayda 60 dakika Skype uluslararası görüşme yapılabiliyor (alana bağlı). Office 365 Üniversitesi olarak bilinen ve bir kullanıcı tarafından iki cihazda kullanılmasına izin verilen indirimli dört yıllık bir planda satın alınan bir Kişisel Sürüm, orta öğretim sonrası kurumlarda olanlar için geçerlidir. Microsoft, fakülte için lisanslı Office yazılımına sahip kurumların öğrencilerine Office 365 abonelikleri de sunmuştur.
Ev (önceki Home Premium): Ana tüketicilere ve ailelere yönelikdir; Kişiselle aynıdır, ancak en fazla beş kullanıcıya kadar beş cihazda kullanılabilir.
İş Esasları (eskiden Küçük İşletme):Outlook, Word, Excel, PowerPoint ve OneNote’nin web tabanlı sürümleri için barındırılan Exchange, SharePoint ve Lync hizmetlerine ve Office Online’ye erişim sunar.
İş Dünyası: Çevrimiçi hizmetler Exchange, SharePoint ve Lync Online olmaksızın kullanıcı başına beş bilgisayara kadar Mac ve PC’ler için masaüstü uygulamaları sunar.
Business Premium (eskiden Small Business Premium): Business ve Business Essentials planlarının bir bileşimi.
ProPlus: Kullanıcı başına en fazla beş cihazda Office 2016 Professional Plus uygulamalarına erişim sunar.
Orta Ölçekli İşletme: 10-300 çalışanı olan işletmeler içindir. ProPlus’tan Office 2013 uygulamalarına erişim sunulurken artı Exchange, SharePoint ve Business for Skype hizmetlerini barındırır.
Kuruluş: Kuruluş ortamlarında kullanılması amaçlanmıştır. Tüm Office uygulamalarına, barındırılan Microsoft Exchange Server, SharePoint’e ve Skype for Business hizmetlerine, ayrıca kuruluşa özel yasal uygunluk özellikleri ve desteğine erişim sunar.
21Vianet tarafından işletiliyor olan Office 365: Microsoft, 21Vianet’i Çin müşterilerine Office 365 hizmetleri sunmak için lisansladı. Microsoft, Çin’de Office 365’le çalışmaz, 21Vianet yapar. Hizmet, başka bir yerde sunulan hizmetten özelliklerinde farklılık gösterir.