Burak Çalışkan

Bulut Sunucu (Cloud Hosting) Nedir?

  • 7 sene önce, Burak Çalışkan tarafından yazılmıştır.
  • Bulut Sunucu (Cloud Hosting) Nedir? için yorumlar kapalı
  • Genel

Bulut Sunucuların Faydaları

Türkçeye bulut sunucu olarak çevrilerek kullanılmaya başlanan cloud hosting, pek çok farklı imkan sunmaktadır. Sitelerin güvenli ve kesintisiz bir şekilde hizmet vermesinin sağlanması bulut sunucuların en öne çıkan özelliğidir. Bu açıdan küçük ölçekli işlerden büyük ölçekli işlere kadar her türlü web projesinde bulut sunucularının kullanılabilmesi mümkündür ve tavsiye edilmektedir.

Sınırlandırılmamış Kaynaklar

Gereksinimler konusunda herhangi bir kriter bulunmadığı gibi kişilerin sınırsız sunucu imkanlarından yararlanmak adına bulut sunucuları kullanması yeterli. Bulut sunucu kullanılmasında istenin kesintisiz bir şekilde hizmet vermesinin yanı sıra ihtiyaç kadar kaynak tüketimi ve kullanılan kaynakların bedelinin ödenmesi söz konusudur. Fiziksel sunucular üzerinden sunulan web hosting hizmetlerinde kişiler her ay belirli özelliklere sahip bir paket satın alır. Bu pakette kullanılacak trafik ve depolama alanı gibi tüm özellikler sınırlandırıldığından dolayı kişilerin bu sınırları aşması halinde web sitesinin kullanılması ve ziyaretçiler tarafından ziyaret edilmesi sorunlu olacaktır. Özellikle aylık trafik limitinin aşılması halinde web sitesi kullanıma kapatılacak ve siteyi ziyaret eden kişilere konuyla ilgili uyarı mesajı verilecektir.

Kesintisiz Hizmet

Kesintiler özellikle günlük yüksek kullanıcı sayısı olan web siteleri için ciddi bir tehlikedir. Üstelik kişilerin web sitesinin ay içerisinde yayına devam edebilmesi adına mutlaka ek paketler alması gerekir. Ek paketlerin alınması ise ek maliyet gerektireceği gibi kişilerin sitede sürekli hosting konusunda sorun yaşamasına yol açar. Fakat bulut sunucu alan bir kişinin bu tip sorunlar yaşaması söz konusu değildir.

Bulut sunucularda her ay kişilerin tüketimine göre ücretlendirme yapılır. Böylece kişiler kullandığı kaynakların ücretini ödeyerek kullanmadığı kaynaklar için ek bir ödeme yapmak durumunda kalmaz. Aynı zamanda fiziksel sonuçlarda olduğu gibi sürekli ek paket alınmasını gerektirecek bir durum olmaz. Sunucuları arasında yükün eşit paylaştırılması kaynaklarının en uygun bir şekilde kullanılmasını sağladığı gibi yoğunluk durumunda da kişilerin herhangi bir kaynak arttırması ya da sitenin kapanması gibi bir durumun yaşanması mümkün değildir. Bulut sunucuların sağladığı en önemli avantajlardan bir tanesi de bu kesintisiz hizmettir. Bulut sunucuların fiyatları fiziksel bir sunucuya göre daha fazla olsa da sağladığı avantajlar ile birlikte günümüzde yaşanan hosting sorunlarının tümünü ortadan kaldırdığından dolayı tercih edilebilir durumdadır.